Źródła dwutlenku węgla mogą być ze źródeł naturalnych n.p. spalanie i wybuchy wulkanów, procesy fermentacji, butwienia i źródeł antropogenicznych (wytworzonych przez człowieka) transport i przemysł i oddychanie.
Właściwości fizyczne:
- Gaz
- Bezbarwny
- Dobrze rozpuszcza się w wodzie
- Gęstość około 1,5 raza większa od powietrza
Właściwości chemiczne:
- Tlenek niemetalu
- Bezwonny
- Nie pali się i nie podtrzymuje spalania
- Powoduje mętnienie wody wapiennej, gdyż z nią reaguje
Zastosowania dwutlenku węgla:
- przemysł spożywczy - mrożenie, schładzanie i konserwacja żywności; produkcja cukru i napojów gazowanych
- ogrodnictwo - w chłodniach
- medycyna - krioterapia
- ochrona przeciwpożarowa - w gaśnicach śniegowych
Woda wapienna - odczynnik umożliwiający identyfikację dwutlenku węgla. woda wapienna mętnieje pod wpływem dwutlenku węgla.
No comments:
Post a Comment